MenuShortSpaceMenuShortCompanyNameMenuShortArxeiopayNofeeContactEng

Slide-car-Greek
Slider-Bicycle-Greek
3
Slider-Hand-

Έκθεση Αυτοψίας κ Σχεδιάγραμμα Τροχαίας

accidentreconstruction1

Το σχεδιάγραμμα της τροχαίας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την τεκμηρίωση της υπαιτιότητας σε μια διεκδίκηση αποζημίωσης τροχαίου.
Αν η αποτύπωση και καταγραφή δεν είναι ακριβής αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την έκβαση της απαίτησης. Για παράδειγμα, η υπαιτιότητα είναι διαφορετική αν ένας πεζός παρασυρθεί ενώ βαδίζει πάνω σε διάβαση κι αλλιώς αν κινείται εκτός διάβασης.

Υπάρχει δυνατότητα αμφισβήτησης και ανατροπής ενός σχεδιαγράμματος;

Συχνά τα επιληφθέντα όργανα της Τροχαίας καταφτάνουν στον τόπο του ατυχήματος μετά από αρκετή ώρα και ίσως αφού οι τραυματίες ίσως και τα οχήματα έχουν ήδη αποσυρθεί.
Εκεί θα χρειαστούν εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα υποστηρίξουν την αλήθεια με Τεχνικές γνώσεις και ακράδαντα στοιχεία που θα αποκαταστήσουν την αλήθεια ενός τόσο ισχυρού αποδεικτικού στοιχείο όπως η Έκθεση αυτοψίας και το Σχεδιάγραμμα της τροχαίας.

Η παρακολούθηση αντίστοιχων αποφάσεων δικαστηρίου είναι πάντα σημαντική. Οι δύο παρακάτω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές:

Απόφαση Α
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ - ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ 150.000 ΕΥΡΩ
Έκθεση  αυτοψίας – σχεδιάγραμμα Τροχαίας
Η έκθεση αυτοψίας και το σχεδιάγραμμα της Αστυνομίας  δεν ανταποκρίνονται προδήλως στην πραγματικότητα, αφού συνετάγησαν από όργανο που μετέβη στον επίδικο τόπο, μία ώραν μετά το ατύχημα όταν τα οχήματα είχαν μετακινηθεί. Μον.Πρ.Αθ. 4170/1991,

Παράσυρση Πεζού εντός διαβάσεως
Αποκλειστική  υπαιτιότητα βυτιοφόρου οχήματος υγρών καυσίμων () με τράκτορα και επικαθήμενο βυτίο, ο οποίος επιχείρησε στρίβοντας δεξιά να εισέλθει σε Λεωφόρο,  προερχόμενος από κάθετη οδό, , καταλαμβάνοντας και τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας (λόγω μεγάλου μήκους), χωρίς να αντιληφθεί την 80ετή πεζή που εκείνη τη στιγμή διέσχιζε το οδόστρωμα, από διάβαση πεζών με πράσινο για τους πεζούς φως του φωτεινού σηματοδότη. Αποτέλεσμα της ανωτέρω αμελούς συμπεριφοράς του ήταν η παράσυρση της πεζής την οποία έσυρε περί τα 9,00 – 10,00 μ. και στη συνέχεια οι δεξιοί τροχοί του επικαθήμενου τμήματος πέρασαν πάνω από το σώμα της, στο ύψος των κάτω άκρων της, προκαλώντας της βαρύτατη σωματική βλάβη.

Ανατροπή Σχεδιαγράμματος Τροχαίας
Το σχεδιάγραμμα της Τροχαίας που απεικονίζει την πεζή να διασχίζει την πεζή κάθετα το οδόστρωμα ΕΚΤΟΣ διαβάσεων πεζών, ανατρέπεται από την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση, που δέχθηκε ότι τα επιληφθέντα όργανα της Τροχαίας δεν ήταν παρόντα κατά τη στιγμή του ατυχήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχουν  άμεση αντίληψη του σημείου από το οποίο η ανωτέρω πεζή διέσχιζε το οδόστρωμα από τις διαβάσεις πεζών, γεγονός που συνάγεται από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα.
Ακρωτηριασμός Κάτω Άκρου, Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931  50.000 ευρώ
Η ενάγουσα (παθούσα) εξ αιτίας του τραυματισμού της υπέστη ακρωτηριασμό του δεξιού σκέλους κατά το μέσο τριτημόριο του μηρού και ακρωτηριασμό δύο  δακτύλων του αριστερού ποδιού. Λόγω της μόνιμης αναπηρίας της,  η οποία επιδρά στο κοινωνικό της μέλλον, υποχρεώθηκε να εισαχθεί σε οίκο περιποίησης ηλικιωμένων, όπου πλέον διαβιεί κατάκοιτη, στερούμενη της κίνησης, της κοινωνικής ζωής και των καθ’ ημέρα δραστηριοτήτων της. Επιδικάσθηκε πρόσθετος αποζημίωση εξ ΑΚ 931 ως εύλογο το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ηθική Βλάβη 150.000 ευρώ
Ενόψει της  αποκλειστικής υπαιτιότητας του εναγομένου οδηγού,  της βαρύτητας της σωματικής βλάβης της ενάγουσας, και της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διάδικων φυσικών προσώπων, αυτή δικαιούται χρηματική ικανοποίηση, ανερχόμενη στο εύλογο ποσό των  150.000 ευρώ.

Αποκλειστική Νοσοκόμος η αδελφή της παθούσας
Μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο η παθούσα νοσηλεύθηκε στην οικία της αδελφής της η οποία επιτελούσε έργο περιποιήτριας και βοηθού της ενάγουσας επί 22 ημέρες. Λόγω της νυχθημερόν απασχόλησης της τελευταίας για την φροντίδα της ενάγουσας με υπερένταση των δυνάμεών της, η ενάγουσα υποβλήθηκε σε πλασματική (κατ’ άρθρ 930 § 3 ΑΚ) δαπάνη ύψους € 2.000,00, απορριπτομένου του επιπλέον αιτούμενου ποσού ως αναπόδεικτου, δεδομένου μάλιστα ότι η ως άνω περιποιήτρια δεν είναι διπλωματούχος νοσηλεύτρια και δεν εφαρμόζονται στην περίπτωσή της τα ημερομίσθια των αποκλειστικών νοσοκόμων.

Απόφαση Β
Ανατροπή συμπερασμάτων Εκθέσεως Αυτοψίας και Σχεδιαγράμματος της Αστυνομικής Αρχής. Παρατίθενται υπό της αποφάσεως σκέψεις και συμπεράσματα, επί τη βάσει του εκατέρωθεν προσαχθέντος αποδεικτικού ύλικού, εντασσομένου στους κανόνες της Φυσικής - Δυναμικής. Εφ.Θεσ. 162/1989

Ανατροπή Έκθεσης Αυτοψίας  με μάρτυρες και φωτογραφίες αναφορικά με το ποιος ήταν ο οδηγός. Κρίθηκε ότι στην έκθεση αυτοψίας, βάσει όλων των ευρημάτων και καταθέσεων, δεν έχει αποτυπωθεί όλη η αλήθεια, την οποία όφειλε να διαπιστώσει ο συντάκτης της έκθεσης και του σχεδιαγράμματος. Συγκεκριμένα ο ανωτέρω ανακριτικός υπάλληλος δεν έλαβε υπόψη του τις  προφορικές διευκρινήσεις αυτόπτη μάρτυρα, και άλλα στοιχεία  (μεταξύ των οποίων και φωτογραφίες) με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τον θανόντα και εγκλωσθέντα συνοδηγό ως οδηγό. Αποδείχθηκε όμως ότι ο οδηγός είχε ήδη παραληφθεί  βαρύτατα τραυματισμένος από το ΕΚΑΒ, ενώ οι άνδρες της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν τον νεκρό ήδη συνοδηγό που είχε εγκλωβισθεί σε μάζα σιδηρικών. ΑΠ 143/2011 ΕΣυγκΔ 211/229

Πηγή: Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 


slog3
slogan2

Αναζήτηση