Νέα
Αποζημίωση-«μαμούθ» για παιδικό ατύχημα
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι το τραγικό ατύχημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο δήμος δεν είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και δεν είχε διενεργήσει τους τακτικούς τεχνικούς ελέγχους στον χώρο. Απέκρουσε δε την προσπάθεια του δήμου να μετακυλιστεί η αποκλειστική ευθύνη στους συνοδούς των παιδιών για το τι μπορεί να συμβεί σε αυτά παίζοντας, αφού δεν έχουν σημασία οι πινακίδες ότι δεν υπάρχουν παιδοφύλακες, από τη στιγμή που υπάρχουν άγνωστα σημεία-«παγίδες».
Το ατύχημα
Το ανώτατο δικαστήριο, απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς και την αίτηση αναίρεσης των δημοτικών αρχών, επικύρωσε απόφαση Διοικητικού Εφετείου που έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί συνολική αποζημίωση 470.000 ευρώ (συν νόμιμους τόκους τουλάχιστον μιας πενταετίας) στην οικογένεια της άτυχης μικρής, που πάνω στο παιχνίδι έχασε πρόωρα τη ζωή της. Η ανήλικη είχε πάει στην παιδική χαρά με τη γιαγιά της και παίζοντας στηρίχθηκε σε σιδερένια καγκελόπορτα περίφραξης βάρους 100 κιλών που υποχώρησε και την καταπλάκωσε προκαλώντας βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Το κοριτσάκι εξέπνευσε πριν προλάβει να διακομιστεί στο νοσοκομείο.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η ευθύνη βαρύνει το Δήμο γιατί παρέλειψε να πάρει τα αναγκαία μέτρα συντήρησης και επισκευής της πόρτας, δεν φρόντισε να τοποθετηθεί αλυσίδα ασφαλείας για να είναι συνεχώς σφραγισμένη (η έκθεση αυτοψίας έδειξε ότι ήταν σκουριασμένη, δεν μπορούσε να κυλίσει από τα χαλίκια κλπ.) με συνέπεια να είναι εύκολη η πρόσβαση στων ανήλικων παιδιών σε ένα επικίνδυνο σημείο την ώρα του παιχνιδιού. Παράλληλα έλαβε υπόψη του ότι ενώ στο πρόγραμμα τεχνικών ελέγχων προβλεπόταν η διενέργεια ελέγχου συντήρησης μερικούς μήνες νωρίτερα, δεν προέκυπτε από κανένα στοιχείο ότι πραγματοποιήθηκε. Η δικαστική διαμάχη κράτησε 11 χρόνια μέχρις ότου γίνει αμετάκλητα δεκτή η αναγνωριστική αγωγή της οικογένειας.