info@allaccidents.gr
2107212175
6983077459

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ

Ιατρική Αμέλεια στην Ελλάδα

Image

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

> Ιδιαιτερότητες Διεκδίκησης

> Τι δικαιούστε

> Γιατί να συνεργαστείτε μαζί μας

> Αναλυτικά, τι είναι η Ιατρική Αμέλεια

> Απαραίτητα βήματα

> Αρχείο δεδικασμένων κ στοιχείων για ιατρικά λάθη

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ( Ιατρική ευθύνη, ιατρικά λάθη, ιατρικό σφάλμα)

Ιδιαιτερότητες Διεκδίκησης

Η διεκδίκηση αποζημίωσης για ιατρικά λάθη είναι ένας χώρος που συνδυάζει με τον πιο απαιτητικό τρόπο τις δύσκολες επιστήμες της ιατρικής και της νομικής. Επειδή αφορά το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία του παθόντα αλλά και την διακύβευση της φήμης του γιατρού και του νοσηλευτικού ιδρύματος, η διαχείριση των περιπτώσεων αποζημίωσης για ιατρικά λάθη απαιτεί το πιο υψηλό  επαγγελματικό επίπεδο. Για τους ίδιους λόγους και τα δικαστήρια χειρίζονται τις περιπτώσεις αυτές πολύ προσεκτικά.

Στην Ελλάδα υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια διαρκώς αυξανόμενη διαχείριση περιπτώσεων ιατρικής αμέλειας. Αν και υπάρχει μια σημαντική υστέρηση της κοινωνίας μας με τις αντίστοιχες πρακτικές στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, οι ασθενείς γνωρίζουν όλο και περισσότερο τα δικαιώματα τους και απαιτούν το δίκιο τους. Ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει η δυνατότητα επιτυχούς διαχείρισης περιπτώσεων ιατρικής αμέλειας στην χώρα μας. Παράλληλα τα ελληνικά δικαστήρια εκδίδουν όλο και πιο πολλές αποφάσεις ιατρικών αμελειών ενώ αυξάνονται οι γιατροί και τα νοσηλευτικά ιδρύματα που καλύπτονται από ασφάλειες και έτσι η διαχείριση αυτή αποδεσμεύεται από τον συναισθηματικό παράγοντα.

Η ιατρική αμέλεια, απαιτεί μια υψηλού επιπέδου συνεργασία ικανών και έμπειρων  ιατροδικαστών, ιατρών εμπειρογνωμόνων, πραγματογνωμόνων, τεχνικών συμβούλων και εξειδικευμένων νομικών. Η ιατρική τεκμηρίωση μέσα σε νομικά πλαίσια και η κατανοητή, με βαθιές γνώσεις και άρα αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στο δικαστήριο είναι το κλειδί στην κατανόηση της κάθε περίπτωσης από το δικαστήριο ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη αλλά και για να γίνουν όλα τα βήματα για την όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση της βλάβης. Η προετοιμασία θα πρέπει να είναι τέλεια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις της υπεράσπισης.

Τι δικαιούστε

Η μέση αποζημίωση στην μαιευτική έφτασε τα 623.000€ καθιερώνοντας την σαν την ειδικότητα με τις υψηλότερες αποζημιώσεις ιατρικού λάθους στην Ελλάδα. Διαβάστε αναλυτικά, ανά ειδικότητα, τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Γιατί να συνεργαστείτε με την All Accidents:

Η φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε περισσότερα και να διεκδικούμε περισσότερα.

Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας έχουν τεράστια εμπειρία στο χώρο της Ιατρικής Αμέλειας, έχοντας συμμετάσχει σε εκατοντάδες περιπτώσεις διεκδίκησης και αποκατάστασης στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε συνεχώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων σε περιπτώσεις Ιατρικής Αμέλειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουμε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων για το θέμα. Αυτή η μακρόχρονη εμπειρία, γνώση και επιτυχημένη συνεργασία έχει σαν αποτέλεσμα τον άριστο συνδυασμό ιατρικής γνώσης και νομικής προσέγγισης στο δικαστήριο. Περισσότερα για την φιλοσοφία και τους συνεργάτες μας στην σελίδα Η Εταιρεία.

Μέρος της συνεργασίας μαζί μας είναι η συνεχής συμβουλευτική / παρακολούθηση της ιατρικής εξέλιξης του παθόντα σε απευθείας επαφή με γιατρούς αποκατάστασης.

Σε περίπτωση που λόγω ατυχήματος δεν μπορείτε να μετακινηθείτε οι συνεργάτες της All Accidents μπορούν, μετά την αρχική τηλεφωνική μας επικοινωνία, να σας συναντήσουν στον χώρο που θα τους υποδείξετε, στο σπίτι η σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα σε οποιοδήποτε μέρος της Αττικής. Αν βρίσκεστε εκτός Αττικής μπορεί η πρώτη μας επαφή να γίνει τηλεφωνικά.

Όποια και αν είναι η περίπτωση ατυχήματος με αποτέλεσμα τραυματισμό η ακόμη και θάνατο, καλέσετε σήμερα στο +30210 7212175 ή στο +306983077459 για μια επαγγελματική συμβουλή.

Λειτουργούμε με την αρχή του payNOfee® οπότε δεν έχετε οποιαδήποτε οικονομική δέσμευση για την αρχική μας γνωμοδότηση!  Δείτε εδώ περισσότερα.

Image

Τι είναι η Ιατρική Αμέλεια.

Ιατρικό Σφάλμα, Ιατρικό Λάθος, Ιατρική Αμέλεια ή Ιατρική Ευθύνη είναι η υπαίτια από τον ιατρό παράβαση των κανόνων της ιατρικής επιστήμης και εμπειρίας ή έλλειψη καταβολής της απαιτούμενης επιμέλειας γενικά, που οφείλει ο μέσος συνετός εκπρόσωπος του κύκλου στον οποίο ανήκει ο ιατρός, που με ενέργεια ή παράλειψή του προκάλεσε ζημία στον ασθενή με αποτέλεσμα την δημιουργία σωματικής βλάβης στον ασθενή ή ακόμα και τον θάνατό του.


Υπάρχουν τρία επίπεδα νομικής ευθύνης των ιατρών κατά την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών τους:
1ο η πειθαρχική ευθύνη του ιατρού απέναντι σε επαγγελματικά όργανα, όπως π.χ. οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας για παραβιάσεις των καθηκόντων και των υποχρεώσεων που επιβάλλονται από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
2ο η αστική ευθύνη απέναντι στον ασθενή, όταν ο ιατρός προκαλεί σε αυτόν ζημιά κατά την άσκηση της δραστηριότητάς του, οπότε και γεννάται υποχρέωση αποζημίωσης και τέλος,
3ο η ποινική ευθύνη, στη βάση της οποία η πολιτεία διερευνά την παραβίαση των ιατρικών διατάξεων που αφορούν την προσβολή εννόμων αγαθών του ασθενή, όπως π.χ. για την πρόκληση σωματικής βλάβης ή θανάτου με ποινές, οι οποίες έχουν ένα κατασταλτικό χαρακτήρα .
Βέβαια, ο ασθενής ο οποίος θεωρεί ότι έχει υποστεί κάποια βλάβη λόγω ιατρικού σφάλματος συνήθως προσφεύγει τόσο στην αστική όσο και στη ποινική δικαιοσύνη, προκειμένου να ζητήσει αντίστοιχα εύλογη αποζημίωση και την ποινική καταδίκη του ιατρού.

Σε όλες τις περιπτώσεις η ύπαρξη ευθύνης του ιατρού απέναντι στο ασθενή αναζητείται με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες ένα Δικαστήριο θα εξετάσει προκειμένου να διαπιστώσει εάν ένας ιατρός ευθύνεται ή όχι για κάποια βλάβη προκληθείσα σε κάποιον ασθενή.

Πρώτη παράμετρος που θα εξεταστεί είναι το κατά πόσο ο ιατρός προέβη σε όλες τις αναγκαίες πράξεις κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία ή την εγχείρηση ενός ασθενούς. Με άλλα λόγια εξετάζεται εάν ο ιατρός ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης (lege artis). Ο ιατρός, κατά την άσκηση της ιατρικής, ενεργεί με πλήρη ελευθερία, στο πλαίσιο των γενικά αποδεκτών κανόνων και μεθόδων της ιατρικής επιστήμης, όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Έχει δικαίωμα για επιλογή μεθόδου θεραπείας, την οποία κρίνει ότι υπερτερεί σημαντικά έναντι άλλης, για τον συγκεκριμένο ασθενή, με βάση τους σύγχρονους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, και παραλείπει τη χρήση μεθόδων που δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Το μέτρο ευθύνης που θεσπίζεται για το ιατρό δεν είναι εκείνο του μέσου ανθρώπου αλλά του κάθε συνετού επιμελή ιατρού.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ιατρός από τη στιγμή που μπορεί να κριθεί ως θεράπων, έχει δηλαδή τουλάχιστον αναλάβει από τις περιστάσεις τη φροντίδα του ασθενή, έχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της υγείας του ή στη διατήρηση της ζωής τους (άρθρο 15ΠΚ).

Δεύτερη παράμετρος αποτελεί το καθήκον αληθείας προς τον ασθενή. Ο ιατρός οφείλει να ενημερώνει πλήρως και κατανοητά τον ασθενή για την πραγματική κατάσταση της υγείας του, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της προτεινόμενης ιατρικής πράξης, τις συνέπειες και τους ενδεχόμενους κινδύνους τις επιπλοκές από την εκτέλεση της, τις εναλλακτικές προτάσεις, καθώς και τον πιθανό χρόνο αποκατάστασης (Ν. 3418/2005, άρθρο 11). Ζήτημα έχει δημιουργήσει και η χρήση ιατρικών όρων από την πλευρά του ιατρού στα πλαίσια του καθήκοντος ενημέρωσης του ασθενούς.

Τρίτη παράμετρος αποτελεί η καθαρή συναίνεση του ασθενούς. Η συναίνεση σχετίζεται άμεσα με την υποχρέωση ενημέρωσης του ασθενούς, διότι εάν ο ιατρός έχει παραλείψει να αναφέρει κάποια πράγματα στον ασθενή, η συναίνεσή του θα είναι άκυρη ως προϊόν πλάνης. Τόσο με το θέμα της ενημέρωσης όσο και με το θέμα της συναίνεσης σχετίζεται το λεγόμενο «θεραπευτικό προνόμιο» του ιατρού. Σύμφωνα με αυτό ο ιατρός μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια από τον ασθενή ή να περιορίσει την έκταση της ενημέρωσης που σύμφωνα με τα παραπάνω δικαιούται ο ασθενής, εάν ο ίδιος κρίνει ότι αυτό είναι προς όφελος του ασθενούς και ιατρικά ενδεδειγμένο.

Τέταρτον, θα πρέπει οι ενέργειες ή παραλείψεις του ιατρού αναφορικά με τα προηγουμένως εκτεθέντα θα πρέπει να συνδέονται αιτιωδώς με την βλάβη ή το θάνατο του ασθενούς. Δηλαδή, θα πρέπει αυτές οι πράξεις ή παραλείψεις να οδήγησαν στο αποτέλεσμα και όχι κάποιος τρίτος παράγοντας, όπως μία λοίμωξη ή μία ζημία στο νοσοκομειακό εξοπλισμό.

Πέμπτον, θα πρέπει να διασαφηνιστεί πως η συμβατική ευθύνη του ιατρού δεν είναι ευθύνη εκ του αποτελέσματος, καθώς περιεχόμενο των υποχρεώσεών του είναι η προσπάθεια επίτευξης ενός θετικού αποτελέσματος και όχι τελικά η επίτευξή του. Δηλαδή, αυτό που θα κριθεί επίσης δεν είναι το εάν τελικά ο ασθενής ανάρρωσε από την όποια ασθένειά του, αλλά το εάν υπήρξε ορθή επιστημονική αντιμετώπιση του περιστατικού. Ακόμα κι αν ο ασθενής απεβίωσε.

Συνοψίζοντας, ο ιατρός μπορεί να θεωρηθεί ότι υπέχει ευθύνη εάν λειτούργησε κατά παράβαση των ανωτέρω υποχρεώσεών του και το γεγονός αυτό οδήγησε στη σωματική βλάβη ή τον θάνατο του ασθενούς.

Ενδεικτικές περιπτώσεις Ιατρικής Αμέλειας

Ορθοπεδικά Τραύματα

Υπάρχουν περιπτώσεις ορθοπεδικών τραυματιών που είτε διαγωνίστηκαν καθυστερημένα, μερικώς ή λάθος λόγω άγνοιας, παράληψης η έλλειψης επαρκούς ενδιαφέροντος. Ειδικά σε περιπτώσεις προσθετικών εγχειρήσεων που συμβαίνουν όλο και συχνότερα στην χώρα μας μπορεί είτε το λάθος ιατροτεχνολογικό προϊόν ή εμφυτεύσιμο ιατρικό βοήθημα να χρησιμοποιήθηκε ή να τοποθετήθηκε λάθος με προφανή επώδυνα αποτελέσματα για τον ασθενή

Επεμβάσεις Αισθητικής

Συχνά οι χειρουργοί αισθητικής επεμβαίνουν σε μέρη του σώματος που κανονικά θα ήταν χώρος εξειδικευμένων ιατρικών ειδικοτήτων. Αν και το γενικότερο επίπεδο της αισθητικής χειρουργικής είναι υψηλό, υπάρχουν και εδώ παραλείψεις και ανθρώπινα λάθη. Για παράδειγμα, νεύρα , αρτηρίες η και ολόκληρα όργανα υπόκεινται σε βλάβες. Σε άλλες περιπτώσεις, κατά την ανάρρωση, δεν δίνεται η απαραίτητα προσοχή στην ανάπτυξη λοιμώξεων.

Λάθη Φαρμακευτικής Αγωγής

Στην Μεγάλη Βρετανία που υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 40.000 λάθη φαρμακευτικής αγωγής!   Στην συντριπτική τους πλειοψηφία προκαλούν μια βλάβη μικρής έκτασης. Μπορούν όμως να έχουν και σοβαρότατες επιπλοκές, ζημιά μέχρι και να προκαλέσουν τον θάνατο. Τα παιδιά είναι δυστυχώς πιο ευάλωτα σε τέτοια λάθη.

Άλλες Περιπτώσεις Ιατρικών Λαθών

Η μη λήψη υπ’ όψιν του ιατρικού ιστορικού, η μη παρακολούθηση σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης, η μη έγκαιρη χειρουργική επέμβαση, η βλάβη σε νεύρα, η λάθος εφαρμογή αναισθητικών με επακόλουθο την βλάβη στον νωτιαίο μυελό.

Ιατρική αμέλεια λόγω λάθους διάγνωσης

Τι γίνεται στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας δερματολόγος δεν διέγνωσε έγκαιρα μια περίπτωση καρκίνου του δέρματος;
Καταρχήν θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση της διάγνωσης με την βλάβη που έγινε.
Ενώ ένας εμπειρογνώμονας δερματολόγος θα ορίσει ποια είναι η "συνετή" διάγνωση και αν θα μπορούσε να διαγνωσθεί έγκαιρα, ένας ογκολόγος θα πρέπει να εξηγήσει αν η καθυστέρηση στην διάγνωση έπαιξε ρόλο η όχι στο μέγεθος της βλάβης.

Απαραίτητα βήματα

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι τεκμηριώνεται μια υπόθεση ιατρικού λάθους πρέπει:
α) να ζητήσετε τα ιατρικά έγγραφα τα σχετικά με την περίπτωση σας. Συγκεντρώστε γνωματεύσεις, εξετάσεις, συνταγογραφήσεις και ότι σχετικό.
β) να καταγράψτε με φωτογραφίες η βίντεο την βλάβη που υπεστήκατε. Θα χρειαστεί αργότερα να την ορίσουμε με ακρίβεια, με την βοήθεια των ειδικών μας και την ευθυγράμμιση με την νομική ομάδα.
γ) μιλήστε με τον γιατρό σας και προσπαθήστε να καταλάβετε πως θεωρεί την κατάσταση. Ο κάθε γιατρός έχει καθήκον να σας εξηγήσει απλά και κατανοητά τι διέγνωσε, τι βήματα πήρε και πως θεωρεί το αποτέλεσμα.
Αυτή η συζήτηση θα σας επιτρέψει να εκτιμήσετε με νηφαλιότητα αν έχετε βάση για κάποια διεκδίκηση η αν ότι συνέβη ήταν στα πλαίσια μια συνετής ιατρικής αντιμετώπισης.
δ) αν θεωρείτε ότι υπάρχει ιατρικό σφάλμα σε κάποιο βαθμό τότε:
   καταγράψτε τα γεγονότα και
   επικοινωνήστε όσο πιο σύντομα γίνεται μαζί μας για να συζητήσουμε την περίπτωση σας
ε) θα φέρουμε τους ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα ορίσουν αν όντως υπάρχει βάση ή η περίπτωση σας κινείται στα όρια της αμφισβήτησης.
Image

Η φιλοσοφία μας είναι να είμαστε μαχητικοί αλλά παράλληλα απόλυτα ειλικρινείς!

Δείτε μας χωρίς δέσμευση για να είστε σίγουροι τι συμβαίνει! 

Αναλύσεις και πληροφορίες για θέματα σχετικά με Ιατρική Αμέλεια, διεκδικήσεις και αποζημιώσεις που μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας:
Μέσα ποσά ανά ειδικότητα για αποζημιώσεις που δόθηκαν σε ελληνικά δικαστήρια
Ποιοι από την οικογένεια έχουν δικαίωμα αποζημίωσης για ιατρικό λάθος
Ασθενής που έχασε το μάτι της από λάθος οδοντιάτρου
Αποζημίωση για λάθος αναισθησιολόγου
Αποζημίωση από λάθος συνταγογράφηση μετά απο εγχείρηση
Αποζημίωση για μητέρα που πέθανε λόγω λάθος διάγνωσης
Έρευνα σοκ: λανθασμένη και στις είκοσι ιατρικές διαγνώσεις
Μοιραία για τους ασθενείς ένα στα δυο ιατρικά λάθη
Τα απίστευτα λάθη που έγιναν στα ελληνικά νοσοκομεία
Αποζημίωση για ιατρική αμέλεια στο ΚΑΤ

Απόφαση σταθμός για την Ιατρική αμέλεια (λοίμωξη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας)

Ιατρική Αμέλεια σε Γαστρεκτομή

Αποζημίωση λόγω μόλυνσης απο Aids

830000€ για Θάνατο στρατιώτη απο αμυγδαλές

Αποζημίωση για Θάνατο από λάθος διάγνωση παρενέργειας φαρμάκου

1.6 εκατ για λάθος διάγνωση και ιατρικές παραλήψεις

572000 λόγω λάθους διάγνωσης καρκίνου

Αποζημίωση εκατομυρίων για ιατρικό λάθος στην Κύπρο

560.000€ αποζημίωση από νοσοκομείο για ιατρικό λάθος

350.000€ για τραγικό θάνατο βρέφους

348.800€ για θάνατο σε γέννα σε Δημόσιο μαιευτήριο.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ

Image
Image
Μην χάνετε χρόνο που μπορεί να είναι σημαντικός για τη διεκδίκησή σας!
Image
Image
Image
ALL ACCIDENTS
Κοκκινάκη 80, Κηφισιά Τ.Κ.145 61
τηλ: 210.7212175 κιν: 6983077459  info@allaccidents.gr

Search