Νέα
348.800€ για θανατο σε γεννα σε Δημοσιο μαιευτηριο
Οι νομικοί σύμβουλοι και ιατροί εμπειρογνώμονες έπρεπε να αποδείξουν τις επιπτώσεις από τις λάθος διαδικασίες που ακολούθησαν οι ιατροί και νοσηλευτές του δημοσίου νοσοκομείου Έλενα στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:
Η μέλλουσα μητέρα είχε ένα ιστορικό με αλλεργικό άσθμα και σε περιπτώσεις κρίσης ελάμβανε συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, ιστορικό για το οποίο είχε ενημερώσει τους θεράποντες ιατρούς.
Προσήλθε στο νοσοκομείο στις 29 Δεκεμβρίου 2009 για προγραμματισμένη καισαρική τομή για το πρώτο της παιδί.
Ενώ βρισκόταν στην αίθουσα χειρουργείου για την καισαρική τομή, παρουσίασε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Η αναισθησιολόγος τής χορήγησε κορτιζόνη και αδρεναλίνη και της τοποθέτησε μάσκα οξυγόνου.
Η έγγυος ανέκαμψε και μετά απο παρακολούθηση 3 ωρών, αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην διαδικασία της καισαρικής. Της χορηγήθηκε ραχιαία αναισθησία (επισκληρίδιος), όλα πήγαν μια χαρά και στις 3:30 μμ το κοριτσάκι γεννήθηκε υγιές. Η κατάσταση της μητέρας θεωρήθηκε άριστη.
Όμως αντί να παραμείνει σε κάποιο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης λόγω του ιστορικού και του πρόσφατου περιστατικού Αλλεργικού άσματος, μεταφέρθηκε σε ένα απλό θαλάμο.
Στις 23.40 το βράδυ η γυναίκα αισθάνθηκε δυσφορία και έκανε δύο εισπνοές από φάρμακο που ελάμβανε όταν εμφάνιζε κρίση αλλεργικού άσθματος, ενώ η μαία της χορήγησε κορτιζόνη και η νοσηλεύτρια της τοποθέτησε μάσκα οξυγόνου. Παράλληλα κλήθηκε η εφημερεύουσα αναισθησιολόγος η οποία, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν η μαία και η νοσηλεύτρια στη διάρκεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προσήλθε εντός 5 λεπτών.
Οι μαρτυρικές καταθέσεις ειδικευμένων επιστημόνων βασισμένες στην διεθνή βιβλιογραφία απέδειξαν ότι τα 5 αυτά λεπτά ήταν καθοριστικά για μια κρίση βρογχικού άσθματος καθώς επίσης και ότι αν βρισκόταν στην αίθουσα τοκετού ή σε μια μονάδα εντατικής παρακολούθησης υπό την επισταμένη ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσε να είχε διαγνωστεί και να της παρασχεθεί συγκρκριμένη ιατροφαρμακευτική θεραπεία.
«Η αναισθησιολόγος βρήκε τη λεχώνα σε κατάσταση άπνοιας, κυανωτική, άσφυγμη και με μυδρίαση παρότι στο διάστημα αυτό της είχε χορηγηθεί και δεύτερη αμπούλα κορτιζόνης». Στη συνέχεια, «η λεχώνα οδηγήθηκε συνοδεία της αναισθησιολόγου στο χειρουργείο, όπου κατόπιν επείγουσας κλήσεως προσήλθαν εφημερεύων καρδιολόγος και εφημερεύοντες γυναικολόγοι, δυστυχώς πολύ αργά για να επαναφέρουν την τραγική γυναίκα.
Το δικαστήριο ελαβε σοβαρά υπόψιν του την ιατροδικαστική εξέταση που διαπίστωνε ότι επρόκειτο για «ασφυκτικό θάνατο συμβατό με την αναφερόμενη κρίση βρογχικού άσθματος».